Mem van Nanne
Liefdevol, natuurlijk en duurzaam opgroeien.
 

Wasbare luiers: waarom?

Wasbaar luieren was vroeger heel gewoon, tegenwoordig is het echt een overweging die je maakt als ouder. Als je denkt aan hoe het vroeger ging, sta je misschien niet te springen om de overstap naar wasbare luiers te maken. Maar, de wasbare luiers van nu zijn al lang niet meer de wasbare luiers van vroeger! Tegenwoordig geniet je wel alle voordelen van wasbaar luieren, met een stuk minder nadelen zoals veel (en vies) werk. Ben je benieuwd naar de voordelen van wasbare luiers? Hieronder staan er tien!


✔ Beter voor het milieu: het gebruik van wasbare luiers zorgt voor een enorme afvalbesparing ten opzichte van wegwerpluiers: bijna duizend kilo afval per kindje! Hiernaast is de CO² uitstoot van wasbare luiers (van zowel de productie als het wassen) 1,7 tot 3 keer kleiner dan die van wegwerpluiers 🌍. 


✔ Beter voor je portemonnee: volgens Milieucentraal scheelt het gebruik van wasbare luiers gemiddeld €500 euro per kindje. Wanneer je de wasbare luiers voor meerdere kindjes gebruikt of na gebruik verkoopt, loopt het voordeel nog veel verder op. Afhankelijk van het systeem dat je kiest, kan de besparing oplopen tot wel €1000 per kindje!


✔ Beter voor de babybilletjes: doordat wasbare luiers zijn gemaakt van zachte, ademende en natuurlijke materialen hebben kindjes veel minder last van luieruitslag. In tegenstelling tot wegwerpluiers bevatten wasbare luiers geen chemische stoffen die het babyhuidje aantasten of uitdrogen, zoals plastic, chloor, kleurstoffen of parfum 🌿. 


✔ Beter voor het zindelijkheidsbesef: omdat wasbare luiers geen chemische super absorberende korrels bevatten, maar gemaakt zijn van natuurlijke absorberende materialen zoals katoen, bamboe of hennep, zullen de luiers na een tijdje nat aan gaan voelen. Hierdoor beseffen kindjes sneller wat er gebeurt en zijn ze gemiddeld een half jaar eerder zindelijk dan kindjes die wegwerpluiers dragen.


✔ Betere heupontwikkeling: wasbare luiers zitten breder tussen de beentjes dan wegwerpluiers, en alhoewel ouders zich hier soms zorgen over maken, is deze brede stand van de beentjes juist erg goed voor de ontwikkeling van de heupjes. Baby's nemen door de wasbare luier meer een kikkerhouding aan, waardoor de heupkop goed in de heupkom wordt gedrukt en de heupjes zich zo optimaal kunnen ontwikkelen. Deze houding voelt ook erg natuurlijk voor baby's. 


✔ Meer flexibiliteit: wasbare luiers pas je aan op de bouw, maat en behoeftes van je kindje. Zo kun je de mate van absorptie of zelfs de plek van absorptie (bijvoorbeeld bij jongetjes of buikslapers) regelen. Veel minder kans op doorlekken dus 💦!


 ✔ Minder poepexplosies: doordat wasbare luiers op maat worden versteld en goede elastieken hebben op de rug en aan de beentjes, sluiten ze beter aan dan wegwerpluiers. Hierdoor is de kans op spuitluiers veel kleiner! Bij de tweedelige systemen heb je zelfs nog een extra barrière, voordat je te maken krijgt een vies ruggetje en vieze kleertjes.


✔ Minder geur: geloof het of niet, maar wasbare luiers stinken veel minder dan wegwerpluiers. Wel even goed blijven controleren of er niet gepoept is dus 💩!


✔ Minder sjouwen: je hoeft niet meer telkens tijdens het boodschappen doen te sjouwen met grote pakken luiers, of er thuis een keer achter te komen dat je ze per ongeluk vergeten bent, en dat de vorige luier precies de laatste was. Wasbare luiers zijn er altijd. En als je dan toch een keer achterloopt met wassen, is met een beetje creativiteit en een overbroekje heel snel een luier gemaakt!


✔ Als laatste: wasbare luiers zijn gewoon erg leuk! Je hebt er maar 25 nodig, maar wat kan het soms lastig zijn om de collectie niet uit te breiden als er weer nieuwe kleurtjes en printjes beschikbaar zijn. Het is bijna jammer dat er nog kleertjes overheen gaan! 


En de nadelen? Het klopt dat wasbaar luieren iets meer werk is dan het gebruiken van wegwerpluiers. Hierbij moet je denken aan ongeveer twee wasjes extra per week. Afhankelijk van het systeem dat je kiest zal je de luiers misschien ook nog moeten vouwen of in elkaar moeten zetten na de was . 


Het veelgehoorde nadeel dat het werken met wasbare luiers viezer zou zijn dan het gebruik van wegwerpluiers valt heel erg mee! In de wasbare luier kan je een wegwerp inlegvelletje leggen, die je bij de verschoning met poep en al in de prullenbak kan gooien. Als je een wasnet of (was)zak in de luieremmer doet, kun je wanneer de luieremmer vol is het complete wasnet in de wasmachine kiepen en hoef je de vuile luiers dus niet eens aan te raken 🧺!

 
 
E-mailen
Instagram